Perak, Malaysia | Hradec Kralove, Czech

        Travelog - Paris, France (Part 1)

        April 24, 2013

        Assalamualaikum, :)

        Alhamdulillah, hampir ke penghujung April dah kita. Memang cepat sungguh masa berlalu, dan Ramadhan pun dah on the way nak jumpa kita, berdebarnya rasa. ^_^

        Dan kalau dihitung, sudah 4 bulan lebih jugaklah selepas perjalanan jauh penuh pengalaman dan pengajaran sepanjang cuti musim sejuk yang lepas. 

        Ibrah (pengajaran) yang diperoleh seolah-olah memang Allah nak tunjuk pada diri tentang kelemahan diri yang selama ni mungkin tenggelam dek ego yang menggunung. Astaghfirullah. 

        Allah ialah sebaik-baik perancang.

        Merancang perjalanan 10hari di tempat yang belum pernah dijejaki bukanlah satu perkara yang mudah. Banyak perkara perlu diambil kira dan diresearch terlebih dahulu, tiket kapal terbang, tiket perjalanan dalam kawasan, tourist spots yang nak dikunjungi, peta etc. Diapit pula dengan kesibukan belajar, serabut sikit jadinya. 

        Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : “ Apabila keluar tiga orang untuk bermusafir maka lantiklah salah seorang ketua dari kalangan mereka ..” ( riwayat Abu Daud )

        Akibat terlepas pandang perkara ni, hmmmmm. 

        ----------

        Paris, France


        Alhamdulillah, flight Air France ke Paris selamat mendarat di Charles de Gaulle (CDG) Airport pada 21/12/12 dalam pukul 10pm lebih, delay sedikit sebenarnya. Dan memandangkan kami tidak ada plan apa-apa untuk malam tu, just stay at the airport menunggu hari seterusnya. Tak sejuk dan siap ada kerusi untuk tidur ;) . Polis ada di mana-mana saja dengan guard dog yang agak besar. Tugas mereka ni untuk check orang yang tidur kat airport tu bukanlah homeless dan anjing tu pulak untuk detect drugs (agaknya). -_-'

        Sepanjang malam hingga ke Subuh, kami gilir-gilir tidur dan berkawal. Kat tempat asing, public area pulak tu, anything can happen kan. 


        Paris, France
        Aktiviti tahan mengantuk

        Subuh agak lambat daripada kebiasaan di Czech. Lewat pukul 8 pagi baru syuruk. Settle bersihkan diri, solat Subuh jemaah, masing-masing mengheret beg ke tempat Metro. Ramai sangat orangggg. Serius. Ada banyak pilihan tiket ni, T+, T10, Paris Visite Pass etc. Dan disarankan korang buat research dulu untuk plan perjalanan kat Paris ni. Either murah dan leceh sedikit, atau mahal dan senang. 

        If korang datang on weekend and you are 26 years old and below, better beli tiker Jeunes Weekend. 7.60Euro for a day. Tapi tiket ni tak valid untuk metro airport-city center. Korang kena naik bas 350 / 351 kat tingkat atas airport, lebih kurang macam bas lompat-lompat, ambil masa dalam sejam untuk ke tengah bandar.

        Sampai Gare d'Lest, kami terus naik metro ke Gare d'Austerlitz untuk letak luggage kami kat consigna (locker). Actually, kat Paris ni sekejap je untuk transit sebelum teruskan perjalanan ke Toulouse by train 23hb tu. So, menggunakan masa yang ada, memang cuba jelajah jugaklah Paris within a day.

        Paris, France

        Notre Dame - Mungkin sudah serik untuk masuk ke cathedral, memang kali ni tak sampai 2 minit, kami dah keluar balik. Penat hati, penat mata. Ingatkan nak naik menara ke atas, rupanya pintu masuk tu kat bahagian luar cathedral, dan bertiket, hee, terus rasa tak menarik.

        Paris, France

        Haa, nampak tak orang berdiri ramai-ramai tu? Kat situ lah beraturnya untuk naik menara. 8.50E rasanya tiket tu.

        Hujan.
        Pakai payung pun tak mampu bertahan, memang terbalik payung dek angin yang agak kuat. Mujur jaket berhoodie dan kalis air. Ibrah #1 - check weather forecast & check pakaian.

        Satu perkara yang kurang menarik di sini, susah sangat nak jumpa WiFI free. If nak guna wifi, pergilah makan kat mana-mana, then gunalah wifi kedai tu ;) Ibrah #2 - Make sure phone ada banyak kredit dan paling penting bernyawa dan tak silent. Kalau terpisah dengan kawan, senang nak call terus dan cari balik. Public phone in Paris adalah sangat rare. Ada cuma jarang jumpa. 

        Makanan halal kat Paris banyak, just find the right restaurant or cafe, and eat whatever you want. Biasanya tak makan banyak pun. Dan kalau travel tu under budget, bolehlah bawak bekal siap-siap. Macam roti, sardin, tuna spread, marjerin, chips, instant mee, fruits etc. Jimat.


        Paris, France









        Macarons ada di mana-mana, pilihlah :)

        Kat area Notre Dame ni, ada sederet kedai-kedai souvenirs. Boleh lah nak survey harga apa-apa or beli terus pun okay ^_^


        bersambung..........


        Ad-Deen, Buzulucka
        130423
        1811



        Latest Instagrams

        © HANIS AMANINA. Design by Fearne.
        主站蜘蛛池模板: 国产黄色片免费看| 亚洲精华国产精华精华液 | 亚洲精品午夜视频| 免费av片在线观看网站| 亚洲成AV人片在线观看| 久久成人免费大片| 亚洲成人网在线观看| 我们的2018在线观看免费高清| 亚洲国产韩国一区二区| 在线观看免费高清视频| 亚洲国产一区二区三区在线观看| 毛片A级毛片免费播放| 亚洲日韩国产AV无码无码精品| 大香人蕉免费视频75| 亚洲精品色在线网站| 亚洲午夜激情视频| 日韩电影免费观看| 亚洲人成电影在线观看网| 四色在线精品免费观看| 成人嫩草影院免费观看| 在线精品亚洲一区二区小说| 午夜免费啪视频在线观看 | 国产99视频精品免费视频76| 亚洲精品无码午夜福利中文字幕| 国产精品99久久免费观看| 亚洲理论片中文字幕电影| 免费无码看av的网站| 成年免费a级毛片| 久久久久亚洲精品成人网小说| xx视频在线永久免费观看| 亚洲欧美国产国产一区二区三区| 亚洲A丁香五香天堂网| 免费网站观看WWW在线观看| 亚洲手机中文字幕| 国产又粗又长又硬免费视频| 久久精品免费一区二区三区| 亚洲人成www在线播放| 永久亚洲成a人片777777| 中文字幕乱码免费视频| 国产精品永久免费| 亚洲国产日韩精品|